Boli ale intestinelor

Diverticulii Intestinali

Sunt structuri saciforme de dimensiuni variabile, alcatuite din mucoasa si submucoasa, care sunt proiectate in afara lumenului intestinal. Afectiunea este foarte frecventa, avand o prevalenta de 10 % din populatie si apare la varstnici.

Principalele complicatii care pot aparea sunt hemoragia digestiva inferioara si diverticulita (dureri abdominale, tulburari de tranzit si stare febrila).

Alte boli

Bolile inflamatorii intestinale sunt afectiuni de etiologie necunoscuta ale tubului digestiv, care apar la tineri, mai frecvent intre 15 si 30 de ani, dar pot aparea la orice varsta. Sunt descrise 2 entitati patologice: rectocolita ulcerohemoragica si boala Crohn.

Rectocolita afecteaza exclusiv colonul, incepand de la rect, progresiv, pe cand boala Crohn poate afecta orice segment al tubului digestiv. Simptomele cel mai frecvent intalnite pentru boli inflamatorii intestinale sunt diareea, rectoragiile si durerile abdominale; in proportie variabila se asociaza scaderea ponderala, febra si emisia de mucus si puroi. Evolutia sub tratament este variabila, cu perioade de acutizari si de remisiune, crescand cu varsta.

Diverticuloza nu este o leziune premaligna si nu exista risc dar necesita mai multe linii de tratament.

Dupa aproximativ 10 ani de evolutie, in functie de agresivitatea formei clinice, exista risc de malignizare, care trebuie exclus prin colonoscopii periodice cu biopsii seriate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *