Cauze, simptome si tipuri de hemoroizi

La inceput, hemoroizii sunt asimptomatici, daca nu vezi si nu te doare nu ai cum sa stii ce se intimpla. Asta pina cind incep sa apara singerari cu singe rosu curat dupa scaun, fara dureri, apar unele umflaturi la exterior imediat dupa defecatie care apoi dispar dar devin din ce in ce mai mari sau chiar ies hemoroizii interni din anus pentru a reintra singuri in prima faza, impinsi cu degetul mai tirziu sau de loc in final!

Plexul hemoroidal extern (Hemoroizii externi)

Plexul hemoroidal extern (hemoroizii externi) este situat la capatul extern al canalului anal, sub tegument. Plexul hemoroidal extern se poate palma, se modifica ca volum, poate fi usor vazut si poate durea datorita terminatiilor nervoase din zona.

Astfel foarte multi pacienti, cind vin la medic, afirma ca ei au doar hemoroizi externi nu si interni pentru ca doar asta percep. Dar asa cum nu exista lac de acumulare fara un baraj, nici hemoroizi externi nu poti sa ai fara hemoroizi interni dilatati, pentru ca directia de curgere a singelui venos este ascendenta, catre inima, adica barajul este la interior si acumularea la exterior.

Plexul hemoroidal intern (Hemoroizii interni)

Plexul hemoroidal intern ( hemoroizi interni ) si plexul hemoroidal externi (hemoroizi externi) sunt dispusi la capetele canalului anal sub forma unor bureti circulari bine vascularizati. Canalul anal are circa 4,5 centimetri si este compus dintr-un sfincter anal intern dar si extern sub forma unor straturi musculare.

Plexul hemoroidal intern (sau hemoroizii interni cum li se mai spune) se afla la circa 3 – 4 cm de orificiul anal extern, deci nu poate fi vazut cu ochiul liber, si este acoperit de mucoasa de tip digestiv care nu are sensibilitate somatica, deci nu doare. Acesta este motivul pentru care marirea plexului hemoroidal intern (sau al hemoroizilor interni) nu este perceput de purtator pina cind nu apar complicatii!

O mare parte a populatiei sufera de insuficienta venoasa cronica sau acuta si care are ca manifestari dezvoltarea de hemoroizi. La nivelul membrelor, aceasta afectiune conduce la dezvoltarea varicelor.

Aceasta inseamna slabiciunea peretelui venos la presiune, care in decurs de ani, fara sa se vada sau sa doara, duce la cresterea diametrului unor formatiuni venoase, cum ar fii cele ce alcatuiesc hemoroizii. La fel cum un burete uscat introdus in apa isi creste volumul si diametrul ochiurilor sale, pe masura ce volumul hemoroizilor interni creste, ei vor contine din ce in ce mai mult singe (mai ales in pozitia in picioare sau sezind pe scaun) si vor devenii din ce in ce mai grei, luind forma de ciorchine si avind tendinta sa coboare catre exterior. E usor de inteles situatia cind un bol fecal de consistenta crescuta trece din ampula rectala prin canalul anal (care este de doua ori mai mic ca diametru!) va lua „in cap” hemoroizii internii, ii va impinge catre exterior si chiar ii va rupe producind singerarile hemoroidale.

Daca la fiecare scaun hemoroizii interni sint prinsi in interiorul canalului anal, dureaza o perioada de timp pana revin la pozitia lor normala, acest lucru conducind la cresterea presiunii la nivelul plexului hemoroidal extern, lucru ce determina dezvoltarea hemoroizilor externi. Daca hemoroizii externi nu sunt tratati, se poate instala tromboza hemoroidala care este foarte dureroasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *