Ce aveti? Fisura Anala sau hemoroizi?

Ce este fisura anala si cum se trateaza?

De regula, persoana care are dureri si hemoragii in regiunea sfincterului, este convinsa ca are hemoroizi. Acest lucru este aproape adevarat, dar nu in toate cazurile. E adevarat ca hemoroizii sunt foarte raspanditi, si se poate chiar afirma ca jumatate din populatia adulta sufera de aceasta afectiune, dar nu intotdeauna este vorba de hemoroizi. Uneori avem de a face cu fisura anala. Aceasta afectiune nu este mai putin dureroasa, uneori este chiar mai dureroasa.

Fisura anala este o crapatura in partea interioara a sfincterului, care nu se vindeca si cauzeaza suferinta mare.

Din ce cauza apare fisura anala?

Fisura apare in special ca urmare a unui efort fizic exagerat in partea inferioara a bazinului si la sfincter. De aceea, cei la care apare fisura anala sunt indeosebi persoanele cu constipatie – consecinta a eforturilor mari pe care le fac la toaleta.
Fisura se produce deseori la femei insarcinate, sau dupa nastere. Si aici cauza este presiunea exagerata in abdomenul inferior.

Cand exista suspiciunea fisurii anale?

Bineinteles, nu puteti vedea cauza durerilor cumplite si a hemoragiilor din regiunea sfincterului.
Dar, in momentul in care durerile devin mai mari, in special in timpul scaunelor, si apare sangerare la sfincter, suspiciunea unei fisuri anale este intemeiata.
In aceasta situatie se recomanda sa va adresati imediat unui specialist proctolog. Numai specialistul proctolog poate stabili cu siguranta daca e vorba de hemoroizi, de fisura anala sau, mai rau, de tumori maligne.

De ce fisura nu se vindeca de la sine, asa cum se intampla la majoritatea ranilor?
Medicii au descoperit in ultimii ani cauza principala a nevindecarii, de la sine, a fisurii anale. Din cauza durerii mari, muschiul se contracta si pur si simplu nu permite inchiderea ranii.

Care e tratamentul cel mai eficient al fisurii anale?

Daca starea nu e grava, se poate institui ceea ce se cheama „tratament conservativ”: medicamente pentru inmuierea scaunului, pentru reducerea constipatiei, bai de sezut si fireste, unguenti contra durerii. Dar daca starea e mai grava, durerile sunt mari si hemoragiile extinse, medicul de familie va indruma pacientul in general la chirurg, pentru a fi operat. Din cele de mai sus ati putut vedea ca tratamentul conservativ va putea, de regula, doar sa usureze starea, dar nu sa rezolve problema in sine. Pe de alta parte, operatia e o solutie riscanta. Este cunoscut ca si anestezia poate fi periculoasa. Se pune intrebarea: ce facem ca sa evitam operatia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *