Cum tratam prolapsul rectal?

Pentru pacientii care sufera de prolaps rectal, defecatia devine un act chinuitor si de multe ori ei nu mai mananca, pentru a evita sa mearga la toaleta. Este cea mai mare greseala, deoarece si in acest caz poate aparea constipatia sau scaunele dure, care traumatizeaza si mai mult intestinul, formatiunile hemoroidale si anusul.

Prolapsul hemoroidal

In proctologie intalnim doua forme de prolaps. Prolapsul hemoroidal se declanseaza in momentul in care formatiunile hemoroidale interne prolabeaza (ies) prin anus, atragand uneori dupa ele peretele intestinal, un tesut foarte elastic. Pentru prolapsul hemoroidal se intervine prin metodele descrise anterior la tratamentul bolilor hemoroidale, cu sanse garantate de reusita.

Prolapsul intestinal

In cazul prolapsului intestinal, singurul tratament posibil este cel chirurgical. Se elimina astfel surplusul de tesut si se realizeaza intarirea ligamentelor sustinatoare, astfel incat intestinul sa nu mai poata migra prin anus. Aceasta afectiune apare in special la femeile cu varsta de peste 40 de ani, cu nasteri multiple sau care au facut interventii de histerectomie, la persoanele care sufera de sindromul astenic (de slabiciune a tesutului conjunctiv) sau de hiptonie sfincteriana.

Aparatul de sustinere fiind slabit, intestinul poate sa „cada” chiar si 10 – 20 de centimetri, fiind necesara introducerea lui manuala inapoi, prin anus. Afectiunea este neplacuta nu numai din acest motiv, ci si datorita faptului ca intestinul poate fi traumatizat, poate sangera, se poate infecta, declansand complicatii majore: tromboze hemoroidale, aparitia fisurilor anale, ulceratii, rupturi, gangrene, incontinenta etc.

Exista cazuri in care intestinul prolabeaza prin vagin (asanumitul rectocel).

De asemenea, intestinul are capacitatea de a se destinde, de a ocupa locul unde anterior se afla uterul; aceasta situatie favorizeaza marirea bolului fecal si ingreuneaza defecatia. In cazul acestor femei, este posibil ca dupa o anumita varsta sa apara si un prolaps rectal, deci se impun controale de specialitate periodice.

Este important ca femeile sa stie ca extirparea uterului dupa histerectomii, chisturi sau fibroame uterine duce automat la eliminarea unui perete sustinator al intestinului gros, ceea ce are efecte nefaste asupra anatomiei locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *