Fisura anala si dureri anale: diagnosticul corect?

Ce este fisura anala ?

Fisura anala este o afectiune relativ frecvent intilnita in practica curenta. Se apreciaza ca aproximativ 6 – 15% din consultatiile pentru patologie anala sunt la pacienti cu fisuri anale.

Fisura anala este o ulceratie (ruptura) lineara la nivelul canalului anal, adica in portiunea terminala a tubului digestiv.

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia fisurii anale?

La unii pacienti, fisurile anale nu au niciun factor favorizant.

Cea mai frecventa cauza implicata in aparitia fisurii anale este traumatismul canalului anal. Momentul evacuarii unui scaun consistent si tare(pacientul este constipat), este recunoscut de majoritatea pacientilor ca reprezentand factorul declansator al simptomatologiei fisurii anale. Mult mai rar fisura anala este asociata cu episoade diareice sau cu boala hemoroidala.

Cum se manifesta fisura anala?

Simptomul cel mai important pentru fisura anala este durerea. Aceasta are caracter de arsura sau usturime si se localizeaza in mod normal nivelul anusului si este de intensitate foarte mare. Pacientul este nevoit sa isi intrerupa activitatile cotidiene.

Durerea anala apare in momentul scaunului si dureaza cateva ore, uneori mai mult, dupa scaun.

Durerea se asociaza frecvent cu sangerarea anala. Sangerarea din fisura anala este cu sange rosu, in cantitate mica, pe hartia igienica sau in vasul de toaleta.

La multi pacienti le este teama sa mearga la toaleta iar acest lucru accentueaza durerile, produce inhibitia reflexului de evacuare a materiilor fecale si in final accenteaza constipatia si agravarea durerilor. Anticipand durerea, creste si contractia anusului (vedeti “hipertonia sfincterului anal intern”), caracteristica fisurii anale produce la randul ei dificultati in evacuarea scaunului, cu accentuarea constipatiei, precum si tulburari de circulatie a sangelui, care impreuna agraveaza fisura anala.

Mai rar, pot apare prurit anal (mancarimi in zona anala), tulburari urinare sau secretii care pateaza chilotul.

Cum se diagnosticheaza fisura anala

Simptomatologia descrisa mai sus sugereaza prezenta unei fisuri anale, dar numai evidentierea leziunii (fisura anala) de catre medic reprezinta certitudinea diagnostica.

Fisurile anale recente (acute) apar ca o ruptura lineara, superficiala, situata cel mai frecvent in partea posterioara (in spre spate) a canalului anal. Fisurile anale cronice (de cel putin 6 luni) apar sub forma unei ulceratii (rupturi) profunde, in forma triunghiulara, ovala sau forma de sageata. Spre partea externa a canalului anal poate aparea o proeminenta tegumentara, numita impropriu „hemoroid santinela”, iar pe partea interna o alta proemineta, numita papila anala hipertrofica. Cel mai frecvent fisura anala este unica si este localizata posterior (spre spate) si mai rar anterior (spre organele genitale). Mult mai rar fisura anala este dubla (bipolara).

Exista si fisurile anale atipice (localizate lateral, nedureroase, multiple) care pot fi cauzate de boli grave. In aceasta situatie este necesar sa faceti investigatii suplimentare: biopsie, examen colonoscopic sau rectosigmoidoscopic. Aceste fisuri anale sunt insa mult mai rar intalnite.

La pacientii cu dureri intense si contractura anala examinarea se face sub anestezie locala cu xilina, ceea ce permite medicului chirurg sa efectueze si examenul anoscopic (examinarea canalului anal si a portiunii terminale a rectului cu ajutorul unui instrument tubular numit anuscop).

Complicatii posibile ale fisurii anale

Fisurile anale cronice (cu evolutie indelungata) pot produce complicatii, cum ar fi:
– infectarea fisurii, cu formarea unui abces anal sau a unei fistule submucoase.
– stenoza anala, cand canalul anal, datorita sclerozei, devine stramt si produce tulburari grave de evacuare a scaunului.

Fisura anala este o afectiune relativ frecventa a canalului anal, caracterizata prin ruptura acuta sau cronica a mucoasei anale. Ea este produsa de traumatismul local anal prin scaun de consistenta dura (constipatie). Pacientii simt dureri in zona anala de intensitate mare, asociate cu sangerare si prurit. Primul pas care trebuie urmat este cautarea unui tratament naturist pentru fisuri anale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *