Simptomele hemoroizilor

In canalul anal, hemoroizii sunt expusi traumei trecerii scaunului, in special constipatiei. Aceasta trauma poate cauza sangerari si uneori chiar durere in timpul scaunului. Invelisul rectului care a fost tras in jos secreta o mucoasa si umezeste anusul si pielea inconjuratoare.

Este posibila si scurgerea scaunului pe pielea anala. Prezenta scaunului si umezeala constanta pot duce la mancarimi anale (prurit anal), desi mancarimea nu este un simptom comun pentru hemoroizi.

Exista doua tipuri de nervi in canalul anal, nervii viscerali (deasupra liniei dintate) si nervii somatici (sub linia dintata). Nervii somatici seamana cu nervii pielii, fiind capabili sa simta durere. Nervii viscerali sunt ca nervii intestinelor si nu simt durere, ci doar presiune. De aceea, hemoroizii interni, care se afla deasupra liniei dintata, sunt de obicei nedurerosi.

Pe masura ce pernitele anale (venele) ale hemoroizilor interni continua sa se mareasca, se umfla in canalul anal. Este posibil chiar si sa traga in jos o portiune din invelisul rectului situat deasupra, pierzandu-si pozitia normala si iesind afara din anus. Aceasta conditie se numeste prolaps hemoroidal.

Hemoroizii externi pot fi simtiti ca niste umflaturi la anus, dar de obicei acesti hemoroizi cauzeaza putine din simptomele tipice pentru hemoroizii interni. Asta poate pentru ca hemoroizii externi sunt situati jos in canalul anal si au foarte putine efecte asupra functionarii anusului.

Cu toate acestea, hemoroizii externi pot cauza probleme atunci cand prezinta cheaguri de sange (tromboza).

Hemoroizii procidenti se intorc de obicei singuri in canalul anal sau in rect, sau pot fi impinsi la loc inauntru cu ajutorul unui deget, dar acesti hemoroizi vor prolaba din nou la urmatorul scaun.
Mai putin comuna este situatia in care hemoroizii ies afara din anus si nu pot fi impinsi la loc inauntru. Aceasta conditie se numeste incarcerarea hemoroizilor. Hemoroizii incarcerati pot fi privati de aportul de sange de presiunea sfincterului anal, iar vasele de sange si pernitele pot muri, conditie numita cangrena. Cangrena trebuie in mod obligatoriu tratata medical.
Atunci cand vorbesc despre gradul de severitate pentru hemoroizii interni, multi medici folosesc un sistem de clasificare:

Hemoroizi de gradul 1 – hemoroizi care sangereaza dar care nu ies afara din anus.
Hemoroizi de gradul 2 – hemoroizi procidenti si care se retrag singuri (cu sau fara sangerare).
Hemoroizi de gradul 3 – hemoroizi procidenti dar care trebuie impinsi inauntru cu degetul.
Hemoroizi de gradul 4 – hemoroizi procidenti si care nu pot fi impinsi la loc inauntru. Hemoroizii de gradul 4 includ si hemoroizii care sunt trombozati (contin cheaguri de sange) sau hemoroizi care imping foarte mult din mucoasa rectului prin anus.

In general, simptomele pentru hemoroizii interni sunt diferite de cele pentru hemoroizii externi.

Hemoroizii trombozati se pot vindeca prin cicatrizare dupa care pot lasa un rest de piele care iese din anus. Ocazional fasia de piele este mare, ceea ce duce la dificultati in igiena anala sau la iritatii ale anusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *