Constipatia este un factor major pentru dezvoltarea hemoroizilor

Constipatia este unul din factorii cauzali ai hemoroizilor, datorita faptului ca regiunea sfincterului face parte din aparatul digestiv. Dupa ce mancarea iese din stomac, ea trece prin intestinul subtire si ajunge la intestinul gros. In intestinul gros, resturile de mancare circula, scaunul se intareste ca urmare a absorbtiei apei, si avanseaza prin contractia muschilor intestinali. Tranzitul intestinal al alimentelor de la inghitire pana la iesire dureaza de la una pana la trei zile. Intarzierea iesirii materiilor fecale are loc cand intestinul gros functioneaza cu incetineala prea mare. In acest caz scaunul devine tare, iar persoana care sufera de constipatie trebuie sa exercite o presiune mai mare la scaun. Presiunea aceasta cauzeaza intensificarea circulatiei sanguine in regiune, iar circulatia intensificata duce la obstructii in vasele de sange, cu rezultatul cunoscut – aparitia hemoroizilor.

Recomandari pentru cei care sufera de hemoroizi

  • Incepeti ziua cu un mic dejun sanatos: paine de secara, iaurt, cafea. Se pot consuma si fructe
  • Beti multe lichide, cel putin 2 litri (8 pahare) pe zi. Se recomanda bautul apei pe stomacul gol
  • Exercitii fizice, cu activarea tuturor muschilor, inclusiv cei ai aparatului digestiv. Se recomanda sa marsaluiti, sa mergeti pe bicicleta, sa inotati. Bine inteles trebuie sa adaptati exercitiile fizice la modul Dv. de viata.
  • Mancati la ore fixe, pentru a obisnui aparatul digestiv cu functionare regulata. Incercati sa nu sariti peste mese!
  • Nu incercati sa va retineti de la mersul la toaleta! In momentul in care simtiti nevoie, mergeti la toaleta! Se recomanda sa va obisnuiti sa mergeti la toaleta la ore regulate, in fiecare zi, chiar daca nu simtiti nevoia.
  • La o ora dupa micul dejun, asezati-va pe toaleta timp de 10 minute.
  • Mestecati mancarea bine si mancati incet. Lucrul acesta va facilita procesul de digerare a mancarii.
  • Obisnuiti-va sa consumati fructele cu coaja cu tot si legume proaspete (de exemplu, ardei gras, salata verde, broccoli), nuci, smochine, prune, iaurt.
  • Treceti la consumul de alimente cu continut bogat de fibre nutritive – completati alimentatia cu tarate de grau, mancati paine de secara, fulgi de ovaz.
  • Evitati consumul de alimente cu continut redus de fibre nutritive! Paine prajita, paine alba, oua tari, banane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *