Fistule anale cronicizate

Aceste cazuri reprezinta urgente majore si implica interventii chirurgicale dificile, cu pansamente de drenaj si spitalizare indelungata. Deseori, in prezenta materiilor fecale diareice, acestea se pot autoinfecta si pot evolua, iar pe termen indelungat genereaza inflamatii cronice, cu reactii subfebrile sau frisoane.

O fisura anala cronicizata, netratata corespunzator, se poate infecta din cauza actiunii bacteriene din materiile fecale. Uneori, aceste infectii pot fi prezente si la nivelul intestinului gros superior, atunci cand bariera protectoare formata din mucoase si submucoase este penetrata din anumite motive, bacteriile ajungand in tesuturile profunde, creand abcese. Pe un fond de imunitate scazuta cauzata de stres, oboseala accentuata, alimentatie deficitara etc., activitatea bacteriana se amplifica si creeaza abcese mai mari. In momentul in care apare o infectie, organismul cauta sa elimine focarul infectios, purulent, formand traiecte (tuneluri) subcutanate sau mai profunde, cu pereti de tesut conjunctiv bine delimitati. Totusi, de cele mai multe ori fistulele nu pot penetra toate tesuturile pentru a ajunge in zona perianala (adiacenta anusului) si a deversa materialul infectios. Unele fistule se ramifica, devenind greu de tratat, altele se duc spre cavitatea peritoneala, putand pune in pericol viata pacientului, prin septicemie.

Cum se manifesta fistulele anale?

De cele mai multe ori, fistulele nepenetrante nu se pot diagnostica decat in urma simptomatologiei data de reactiile inflamatorii cronice pe care le produc. In cazul fistulelor perianale care au penetrat zona perianala, pacientul observa aparitia unor secretii lichide galbui – produsul de activitate al bacteriilor. Acestea produc disconfort local cauzat de umezeala, provoaca mancarimi si usturimi.

Ce se poate face in aceste cazuri?

De cele mai multe ori se intervine chirurgical, pentru extirparea toala a traiectului fistular. In cazul fistulelor simple, care au penetrat zona perianala, folosim radiochirurgia, care poate exciza fistula sub anestezie locala. In cazul fistulelor neinfectate injectam substante sclerozante, care le obtureaza si le atrofiaza. Este important sa se intervina precoce in cazul descoperirii unei fistule, deoarece in timp acestea pot afecta si sfincterul anal, iar procesul de extirpare duce inevitabil la traumatizarea muschiului sfincterian, putand aparea complicatii majore: incontinenta sfincteriana, stenoze anorectale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *