Fisurile si fistulele anale pot fi extrem de dureroase

Fisurile anale mai pot fi provocate si de introducerea in anus a cremelor cu ajutorul tubului cu cap aplicator, a supozitoarelor dure, a irigatiilor clismatice, dar si de unele proceduri medicale, cum ar fi colonoscopie, interventiile chirurgicale etc. Si scaunele diareice repetate, foarte acide, pot duce la aparitia fisurilor anale prin actiunea de erodare chimica a stratului superficial.

Fisurile anale sunt, intradevar, o mare problema pentru pacienti, deoarece uneori provoaca dureri ingrozitoare. O fisura anala este de fapt o ulceratie situata chiar la terminatia canalului anal, in intestinului gros, care se formeaza cel mai des in urma unor traumatisme anale, afectand straturile superficiale ale intestinului (mucoasa si submucoasa), pana la nivelul muschilor sfincterieni.

Fisurile anale trec de la sine, odata cu normalizarea tranzitului intestinal, atunci cand este vorba despre o constipatie pasagera. Alteori, mai ales in cazul persoanelor sedentare, ale caror tesuturi isi pierd elasticitatea, fisurile ulcereaza si nu permit autovindecarea, aceasta cronicizandu-se. De asemenea, se ajunge la un cerc vicios: durerea resimtita la nivelul fisurii anale este transmisa de terminatiile nervoase catre creier, acesta incearca sa o minimalizeze contractand permanent muschiul circular al sfincterului, ceea ce duce la deschiderea marginilor fisurii.

Fisura anala poate sa apara la persoanele constipate, in urma unui scaun dur, dar si la o persoana sanatoasa, atunci cand in materiile fecale trec anumite resturi alimentare care nu au putut fi digerate: oase de peste, alune, coji de seminte, samburi, corpuri straine inghitite accidental (fragmente de scobitori, ace etc.). Compactate in materia fecala, aceste resturi pot rani intestinul, determinand aparitia fisurilor anale.

Fisurile anale cronice au o simptomatologie atenuata, factorii agresivi fiind mai putin accentuati, dar autovindecarea este incompleta. Totusi, fisurile cronice sunt mai periculoase decat cele acute, intrucat lipsa durerii intarzie prezentarea bolnavului la medic, iar dupa cronicizare se pot intalni fenomene de infectare ale fisurilor si fistulizarea acestora.

Astfel se poate explica de ce multe fisuri anale nu se vindeca total sau se vindeca foarte greu, dupa tratamente indelungate si chinuri din partea pacientului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *