Hemoroidectomia si hemoroizii

Hemoroidectomia pentru hemoroizi

 

Hemoroidectomia este o interventie chirurgicala prin care se elimina hemoroizii. Se face anestezie locala sau generala astfel incat nu veti simti durere.

Inciziile sunt facute in tesutul din jurul hemoroizilor. Vena umflata din interiorul hemoroizilor este legata pentru a preveni hemoragia, iar hemoroidul este eliminat. Zona unde se intervine chirurgical poate fi inchisa sau lasata deschisa. Operatia poate fi facuta cu un bisturiu, un instrument cu energie electrica (creion cauterizare) sau un laser.

Operatia se face de obicei intr-o clinica. Cel mai probabil veti putea merge acasa in aceeasi zi.

Exista o medota prin care un dispozitiv de capsat circular poate elimina tesutul hemoroidal si poate inchide rana. Nu se face incizie. Aceasta procedura presupune ca hemoroidul este ridicat si apoi capsat la loc in canalul anal. Aceasta operatie se numeste hemoroidectomie prin stapling. Oamenii care aleg aceasta procedura de eliminare a hemoroizilor au in general mai putina durere dupa interventia chirurgicala decat cei care au suferit interventii chirurgicale traditionale. Dar, operarea hemoroizilor prin capsare este mai costisitoare si oamenii care recurg la aceasta procedura sunt susceptibili de a avea din nou hemoroizi.

hemoroidectomia procedura

Hemoroidectomia ghidata Dopller este o procedura care foloseste o sonda speciala pentru a localiza arterele hemoroidale, astfel incat se elimina mai putin tesut. Unele studii arata ca este mai putin dureroasa, dar e nevoie de studii pe termen lung pentru a compara aceasta metoda cu alte proceduri.

 

La ce sa va asteptati dupa operatie

Recuperarea dureaza aproximativ 2 pana la 3 saptamani.

Cand puteti pleca acasa dupa operatie

Imediat dupa operatie, cand inca sunteti sub anestezie, vi se va da un anestezic local cu actiune prelungita. Acesta ar trebui sa dureze intre 6-12 ore pentru a asigura ameliorarea durerii de dupa operatie. Daca nu vreti sa ramaneti peste noapte in spital dupa ce ati suferit o operatie, puteti pleca acasa imediat ce trece efectul anesteziei si urinati. Uneori apare incapacitatea de a urina. Cineva ar trebui sa va conduca acasa.

 hemoroidectomia si hemoroizii

Ingrijirea de dupa interventia chirurgicala

Dupa o interventie chirurgicala este posibil sa aveti anumite dureri. Puteti lua un medicament pentru durere daca medicul va prescrie. Consultati-va cu medicul Dumneavoastra in legatura cu ce medicamente sunt sigure in cazul Dumneavoastra.

E normal sa aveti unele sangerari dupa operatie, mai ales la prima miscare a intestinului.

Dupa interventia chirurgicala, cateva zile este important sa beti lichide si sa aveti o dieta usoara (orez simplu, banane, paine prajita sau biscuiti, suc de mere). Dupa aceea, va puteti intoarce la alimentatia obisnuita si puteti creste treptat cantitatea de fibre din dieta Dumneavoastra. Puteti lua unele calmante pentru durere. Gheata aplicata in zona anala poate reduce durerea si umflarea. Faceti bai de sezut frecvente pentru ameliorarea durerii si pentru spasmele musculare. Unii medici va pot recomanda sa luati un antibiotic pentru a preveni infectia si pentru reducerea durerii.

 hemoroidectomia

De ce se recomanda operatia?

Hemoroidectomia se recomanda in urmatoarele cazuri:

– hemoroizi interni foarte mari

– hemoroizi interni care inca dau durere dupa tratamentul nechirurgical

– hemoroizi externi mari care produc disconfort semnificativ si va impiedica sa plastrati curata zona anala.

– hemoroizi interni si externi

– dupa ce alte tratamente de hemoroizi nu au fost eficiente (de exemplu banda de cauciuc).

 

Cat este de eficienta?

Prin operatie se vindeca, de obicei, un hemoroid. Dar este important ca ulterior sa faceti o schimbare in alimentatia Dumneavoastra astfel incat sa evitati constipatia si incordarea. Dupa operatie un numar de 5 din 100 de persoane se reintorc pentru intervente.

 

Efecte secundare

Cele mai frecvente efecte secundare ale hemoroidectomiei sunt durerea, sangerarea si incapacitatea de a urina. Alte efecte secundare rare includ urmatoarele:

 ligatura cu benzi elastice

Probleme recente

– sangerarea din zona anala

– colectarea de sange in zona chirurgicala (hematom)

– incapacitatea de a controla intestinul sau vezica urinara

– infectarea zonei operate

– scaun prins in canalul anal

 

Probleme ulterioare

– ingustarea canalului anal

– recurenta hemoroizilor

– fistula

– prolaps rectal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *