Tratamente alopate pentru fisura anala

Tratamentul initial implica schimbarea dietei pentru un scaun normal si inmuierea scaunului prin administrare de psyllium sau metilceluloza, combinate cu o dieta bogata in fibre. In plus, pacientii sunt sfatuiti sa evite alimentele ” dure „, care nu pot fi bine digerate, (de exemplu nuci , floricele de porumb , tortilla, chips-uri), se creste aportul de lichide si uneori, se administreaza laxative. Baile de sezut (in esenta, inmuiere intr-o cada cu apa calda) sunt recomandate in special dupa miscarile intestinale, cu scopul de a relaxa spasmul, pentru a creste fluxul de sange in anus si pentru a curata anusul fara frecarea si iritarea anodermului.

In caz de fisuri anale acute, este unul conservator, de succes la majoritatea pacientilor. Fisurile anale acute, se vor vindeca cu masuri conservatoare in proportie de 80 % -90 % din cazuri, comparativ cu fisurile anale cronice (recurente), care au doar o rata de 40%, de vindecare.

Anestezice topice (de exemplu , Xylocaine , lidocaina , tetracaina , pramoxina) sunt recomandate, mai ales, inainte de scaun, pentru a reduce durerea la defecare. Adesea, o cantitate mica dintr-un steroid este combinata in crema anestezica pentru a reduce inflamatia. Utilizarea de steroizi trebuie limitata la doua saptamani, pentru ca o utilizare mai indelungata va duce la subtierea anodermului (atrofie), ceea ce il face mai sensibil la traumatisme . Medicamentele administrate pe cale orala, pentru relaxarea musculaturii netede a sfincterului intern nu s-au dovedit foarte
eficiente.

Din cauza spasmului sfincterian intern si fluxului redus de sange in zona sfincterului, care au un rol important in formarea si vindecarea fisurii anale, se folosesc unguente ca relaxant muscular.

Nitroglicerina (gliceril trinitrat) s-a incercat si dovedit a fi eficace in vindecarea fisurilor anale. Nitroglicerina a dovedit ca are efect de relaxare a sfincterului anal intern si de scadere a presiunii de repaus anal. Cand unguentele care contin nitroglicerina sunt aplicate pe canalul anal, relaxeaza sfincterul intern si reduce presiunea in canalul anal. Aceasta amelioreaza spasmul muschilor si, de asemenea, poate creste fluxul de sange, ambele ajutand la vindecarea fisurilor. Spre deosebire unguentele utilizate de pacientii cu boli de inima si angina pectorala, care au o concentratie de 2,0 % nitroglicerina, unguentele utilizate pentru tratarea fisurilor anale contin o concentratie de nitroglicerina de numai 0,2 %. Un studiu randomizat a demonstrat vindecarea fisurilor anale, la 68% dintre pacienti, comparativ cu 8% din pacientii tratati cu placebo (un tratament inactiv).

Nitroglicerina este absorbita mai repede in cazul in care fluxul de sange in anoderm este mare. Din acest motiv, se recomanda ca nitroglicerina sa nu se aplice in termen de 30 de minute dupa baie, deoarece apa calda dilata vasele de sange din piele si anoderm si creste fluxul de sange.
Efectele secundare pentru nitroglicerina, de multe ori, sunt auto-limitate, ele devin mai atenuate o data cu utilizarea repetata. Cofeina poate ajuta la reducerea sau prevenirea durerii de cap. Cu toate acestea, in cazul in care efectele secundare sunt pronuntate, nitroglicerina trebuie intrerupta. Medicamentele pentru impotenta (de exemplu, sildenafil – Viagra), nu ar trebui sa fie utilizat odata cu nitroglicerina, deoarece acestea cresc riscul de dezvoltare a hipertensiunii arteriale.

Efectele secundare obisnuite sunt durerile de cap (din cauza dilatarii vaselor de sange), sau senzatie de lesin (din cauza scaderii tensiunii arteriale). Este recomandata o cantitate mica de unguent aplicat pe un tampon de bumbac, apoi inserati in anus doar pe adancimea portiunii de varf a tamponului. Unguentul aplicat in jurul partii exterioare a anusului nu ajunge in anoderm, unde efectele sale sunt importante, dar nitroglicerina va fi absorbita si va produce efecte secundare.

Ca si in cazul nitroglicerinei, unguentele care contin substante de blocare a calciului ( de exemplu, nifedipina – Adalat, sau diltiazem – Cardizem ) relaxeaza muschii sfincterul intern. Ei, de asemenea, dilata vasele de sange ale anodermului si favorizeaza cresterea fluxului de sange.

Toxina botulinica (Botox) relaxeaza (de fapt paralizeaza) muschii prin eliberarea de acetilcolina in nervii care provoaca in mod normal celulele musculare sa se contracte. Acesata a fost folosit cu succes pentru a trata o varietate de tulburari in care exista spasm al muschilor, inclusiv fisuri anale. Toxina este injectata in sfincterul extern, sfincterul intern, canalul intersfincteric, sau direct in fisura anal. Doza nu este standardizata si poate varia intre 2.5-20 unitati de toxina in doua locatii (de obicei, de fiecare parte a fisurii).

Unguentul Nifedipina (2 %) este aplicat intr -un mod similar cu nitroglicerina, dar pare sa produca mai putine efecte secundare. Desi in tratarea fisurilor anale cronice a fost raportat un procent de pana la 67% a ratei de succes, acestea sunt cele mai eficiente in caz de fisuri anale acute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *